Welkom

Meetinstrumenten voor gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven bij mensen met ernstige beperkingen die rolstoelgebonden zijn

Gezondheids­gerelateerde kwaliteit van leven

c01-480x408

Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven wordt gezien als een goede indicator om behoeften van een persoon vast te stellen en om te bepalen of de geboden ondersteuning of behandeling zinvol is.

De ondersteuning van mensen met ernstige beperkingen die rolstoelgebonden zijn richt zich vooral op het verbeteren van comfort en kwaliteit van leven. Daarom is het voor onderzoekers en zorgprofessionals belangrijk om de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven bij deze mensen te kunnen meten. Hiervoor hebben we twee vragenlijsten ontwikkeld: Caregivers Priorities and Child Health Index of Life with Disabilities Dutch Version (CPCHILD-DV) voor kinderen, en de CPADULT voor volwassenen.

Voor mensen met ernstige beperkingen die rolstoelgebonden zijn is het nauwelijks mogelijk om zelf een vragenlijst in te vullen. Daarom wordt de beoordeling gedaan door ouders, naasten of professionals.

De CPCHILD-DV is een vertaling en culturele adaptatie van de CPCHILD vragenlijst die in Canada is ontwikkeld door een team onder leiding van Dr. U.G. Narayanan. Zie: The CPCHILD Project↗

De CPADULT is ontwikkeld met de CPCHILD-DV als uitgangspunt en aangepast voor een volwassen doelgroep.

Op deze website vindt u meer informatie over deze vragenlijsten en kunt u zich registreren om de vragenlijsten en bijbehorende handleidingen aan te vragen.

Samenwerkingsverband

Dit project is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen UMCG Centrum voor revalidate, Rijks Universiteit Groningen research centre on profound and multiple disabilities, Revalidatie Friesland en met financiƫle ondersteuning van JKF Kinderfonds, Kinderrevalidatie Fonds Adriaanstichting en Stichting Beatrixoord Noord-Nederland.

umcg-478x110
rug681x110
RevalidatieFriesland156x111
jkf-logo-110
KFA-logo
beatrixoord-110